Hypochrondia/cyberchondria

  • Linda

    AMSTERDAM - Met het internettijdperk, is er voor huisartsen ook een nieuw tijdperk begonnen. Patiënten komen steeds vaker met een geheel nieuwe kwaal: cyberchondria of ook wel het “internet-afdruk-syndroom” genoemd, zo meldt persbureau Belga dinsdag.

    Steeds meer patiënten zoeken namelijk op het internet informatie als zij zich niet zo goed voelen en vragen hun arts om die symptomen even door te nemen. De patiënt hoopt dat hij zo de modernste behandeling krijgt, maar vaak blijkt dat hij de verkeerde diagnose heeft gesteld.

    Op het internet is heel wat gezondheidsinformatie te vinden. Door symptomen op te zoeken op het World Wide Web, vindt een patiënt vaak aandoeningen die overeenkomen met zijn klachten.

    Op zich is het een goede zaak dat mensen zelf informatie zoeken op internet over hun gezondheid en niet zomaar instemmen met alles wat hun huisarts zegt. Maar niet alle informatie op internet is echter even betrouwbaar, aldus Vlaamse huisartsen.

    Uit: http://www.nu.nl/document?n=29723

    Cyberchondria ook in Nederland steeds vaker ontdekt

    Uitgegeven: 20-4-2001 14:35

    Laatst gewijzigd: 20-4-2001 15:06

    AMSTERDAM - Ook in Nederland komt steeds meer cyberchondria voor. Dat zegt Fulco Seegers van de LHV, de landelijke huisartsenvereniging. Hij reageert hiermee op een bericht van het Belgische persbureau Belga waarin stond dat de ziekte ook in België de kop heeft opgestoken.

    Cyberchondria is niet echt het goede woord, vindt Seegers, want het gaat meestal om mensen die wel degelijk iets mankeren en op internet op zoek gaan naar een kuur of medicijn. “Maar ze kunnen het onderscheid niet maken tussen serieuze sites en meer persoonlijke sites en dus kan de huisarts vervolgens uitleggen waarom een bepaald medicijn of een bepaalde methode in hun geval niet werkt.”

    De eerste meldingen van cyberchondria - de internetvariant van ouderwetse hypochondrie - kwamen uit de VS. Mensen stellen hun eigen diagnoses en verzoeken de arts vervolgens even de modernste kuur uit te schrijven.

    Vlaamse huisartsen stellen dat het niet erg is dat de patiënt zelf informatie zoekt en niet alles wat de huisarts zegt voetstoots aanneemt, maar waarschuwen er wel voor dat niet alle medische informatie op internet even betrouwbaar is.

    Uit: http://www.nu.nl/document?n=29955

  • mirna

    Goed morgen Linda

    Dat is een griezelige ontwikkeling,je moet er niet aan denken wat er allemaal mis kan gaan.Waar ik dan zo nieuwschierig naar ben waarom doen mensen dat.Hopelijk reageren er meer mensen.