dubbelblind onderzoek

  • Monique

    op deze site wordt vaak gesproken over dubbelblind onderzoek zonder dat er wordt uitgelegd wat dat nou precies inhoud. kan iemand mij dit uitleggen?

    alvast tnx

  • Taffus

    Dwz dat zowel de onderzoeker als de onderzochte niet weet wie welk medicijn krijgt toegediend, maar dat dit gewoon willekeurig wordt verdeeld

  • Judith

    Een dergelijk onderzoek heb je nodig om echt te kunnen zeggen of een middel/behandeling geholpen heeft of niet.

    Je hebt dan twee verschillende groepen proefpersonen, die qua samenstelling (leeftijd, geslacht e.d.) overeenkomen. De ene groep geef je het (hopelijk) werkzame middel en de andere groep geef je een placebo. Zowel patient als voorschrijvend arts weten niet, of de proefpersoon in kwestie het middel of het placebo krijgt. Dat voorkomt namelijk dat mensen er als het ware op gaan rekenen, dat iets gaat werken of niet (dit beinvloedt de uitslagen).

    Na een van tevoren bedachte tijd wordt er gekeken met objectieve methodes of het middel geholpen heeft of niet (dus of b.v. een bepaalde bloedwaarde is gestegen). Daarna wordt gekeken, of er in de ene groep meer mensen zijn, bij wie dit veranderd is en zo ja, of het aantal mensen uit de ene groep bij wie dit veranderd is, statistisch anders is dan uit de andere groep (dus of er echt meer mensen die het middel gebruikten beter zijn geworden dan in de placebogroep).

    Zo ja, dan heb je bewezen dat je middel werkt.

    Een enkelblind onderzoek (in 1 groep aan iedereen het middel geven en vervolgens horen dat meer dan de helft van die groep zich beter voelt, zegt dus niets. Dat is waarschijnlijk placebo-effect. Je moet altijd vergelijken met een placebo-groep en niemand mag op de hoogte zijn van wat 'ie krijgt.).

    Snappie?

  • Taffus

    Zo zeg je het inderdaad netter. Goed zo, Judith!

  • blinde vink

    o, ik dacht dat dit een onderzoek was van Jules de Korte en Stevie Wonder