KONBUCHA

  • carla v.d.meij

    wie kan mij wat vertellen over konbucha, b.v. waar gebruik je het voor, hoe moet je het gebruiken en hoe kun je er aan komen en zijn er mensen die daar ervaring mee

    hebben. bvd

  • martin

    afgezien van het feit dat het kombucha is, moet je het van iemand krijgen i.p.v. dat jke kunt kopen. Het is levend oprganisme dacht ik. Zoeits als een kefir plantje.

    Je kunt wel kant en klare drank in de reformzaak krijgen

  • Mieke

    Kombucha is inderdaad iets dergelijks als het Kefir organisme,wat groter weliswaar, het is een soort fungus/zwam bestaand uit gist en (vriendelijke)bacteria, in de vorm van een platte pannekoek, je kan er de stukjes van afbreken,die eraan groeien en op die manier kom je eraan: iemand geeft je een stuk. Dit wordt dan gelegd(blijft drijven) op een drankje in een schaal en het geheel wordt afgedekt met een doekje op een warme , donkere plaats weggezet om te fermenteren. Het drankje bestaat uit gezoette thee met een enkele eetlepel azijn erin.Je drinkt uiteindelijk de gefermenteerde thee, sommige zeggen het smaakt net zo lekker als een glas wijn, ik vond dat niet, viel tegen. Ook vond ik het teveel rompslomp voor het eindresultaat. En na een tijdje zag de kombucha pannekoek(glibberig als een kwal)er wat onsmakelijk uit.Er wordt beweerd , dat Kombucha allerlei gezondheidsproblemen oplost.Een Duitse dokter, Reinhold Weisner,startte de rage blijkbaar, er moet vast wel veel meer info op het internet te vinden zijn. Er is misschien wel een Kombucha vereniging, die je een startpakket kan verkopen.

  • Shrink

    Volgende week in de aanbieding bij ALDI Duitsland. 1 liter Kombucha

    voor Euro 0,79. Duzz - wie in het grensgebied woont ….

  • Thomass

    Geen werkzaamheid van Komboecha Thee aangetoond : formele instanties waarschuwen voor schadelijkheid.

    1. De Amerikaanse FDA : “De Amerikaanse Food en Drug Administration heeft dit product niet goedgekeurd als behandeling voor eender welke medische aandoening. Het product bevat aanzienlijke hoeveelheden zuren die vaak voorkomen in sommige voedingsmiddelen zoals azijn en kleinere hoeveelheden ethylalcohol. Omdat het zuur schadelijke hoeveelheden lood en andere giftige elementen kan onttrekken uit verschillende soorten vaten ˆ sommige keramische en geschilderde vaten en loodkristal - mogen dergelijke vaten niet gebruikt worden voor het bewaren van Kombucha Thee.”

    2. Het Directoraat-Generaal Bescherming Volksgezondheid in België : "De aflevering van geneesmiddelen die bereid zijn door middel van een symbiotische kolonie van gisten en bacteriën, Komboecha genoemd, is intussen verboden door het Koninklijk besluit van 20 februari 2003 (Belgisch Staatsblad van 20.03.2003). Sinds 2003 is er definitief verbod ingeschakeld. Alvorens een geneesmiddel op de markt mag gebracht worden, moet het geregistreerd worden na gunstig advies van de Geneesmiddelencommissie. Deze Commissie kan slechts een gunstig advies uitbrengen indien de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid bewezen werden aan de hand van wetenschappelijke studies.

    Uit adviezen van de Geneesmiddelencommissie blijkt immers dat de therapeutische doeltreffendheid van Komboecha niet aangetoond is en dat het gebruik ervan schadelijk kan zijn.

    Recent werd door de Amerikaanse Food en Drug Administration nog een waarschuwing verspreid in verband met mogelijke microbiologische contaminatie van dit product."

    3. Prof. Laekeman van de Biomedische wetenschappen KULeuven, mailt mij : "Ik beschik niet over enige klinische evidentie over Kombucha. Volgens onze gegevens is niets wat momenteel wordt beweerd hard gemaakt. Ook de kwaliteitscontrole stelt problemen. Het preparaat scoort dus momenteel erg onzeker op kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid, de 3 criteria die we hanteren in de Geneesmiddelencommissie.

    Het probleem met dergelijke producten is echter dat ze vaak overladen worden met gezondheidsclaims zonder dat die bewezen zijn."

    4. Dr. ir. Eric De Maerteleire, directeur-manager Stadslaboratorium Gent : “Door het feit dat het over een beschimmelde vloeistof gaat én het bekend is dat schimmels op soms onvoorziene wijze (zelfs als het over zogenaamde ”cultuurschimmels" gaat) mycotoxinen kunnen produceren met alle nefaste gevolgen vandien ben ik zeker geen voorstander van dit soort producten. Integendeel.

    5. Het Nederlandse Voedingscentrum waarschuwt voor de Komboecha die men zelf maakt zonder enige vorm van controle : “Het Voedingscentrum heeft desalniettemin een negatief advies afgegeven op het zelf kweken van dergelijke producten, omdat zelf kweken kan leiden tot uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen. Zeker iemand die niet weet aan welke eigenschappen het product en de fermentatie moet voldoen kan verrast worden door onbedoelde effecten. Producten die kant-en-klaar verkocht worden staan buiten onze verdenking, aangezien wij er van uit gaan dat die met inzicht zijn geproduceerd en omdat de Keuringsdienst van Waren toeziet op de veiligheid van hetgeen in winkels wordt aangeboden. Op huishoudelijke activiteiten ontbreekt uiteraard een dergelijke toetsing. Dit standpunt heeft het Voedingscentrum nog niet verlaten.”

    6. Ook The American Cancer Society waarschuwt: “There is no scientific evidence that Kombucha tea is effective in treating cancer or any other disease. No data exist showing that it helps promote good health or prevents any ailments. There have been some serious side effects reported with the consumption of Kombucha tea.”

    7. Medicus prof. Willem Betz (VUB) : "Blijkbaar is het meestal onschuldig, maar soms groeien er kwade schimmels in en dat weet men pas na ernstige analyses. In kwakmiddens wordt het aanbevolen om te verjongen, tegen kanker, tegen reuma, voor de haargroei, om beter te slapen, (er zit wat alcohol in), maar daar is niets van bewezen. Het is duidelijk een kwakmiddel met mogelijk ernstige gevaren en geen bewezen nut. Beweringen dat het genezend werkt zijn een duidelijke overtreding van de wet. De voornaamste redenen om het te verbieden waren: de sterfgevallen door hepatotoxiteit (vernielen van de lever) en door lactaat acidose. De reden schijnt te zijn dat er onvoorspelbare schimmels gaan groeien die zeer giftige producten kunnen produceren.

    Komboecha kan veilig zijn mocht er een constante controle daarop gebeuren door een zeer goed uitgerust labo. Maar gezien de voordelen van Komboecha omzeggens niet bestaande zijn, lijkt het me niet de moeite waard zich bloot te stellen aan die potentiele gevaren of om er dure analyses van te doen. Dat er heel wat landen juist daarom die beschimmelde thee hebben verboden ‘zal natuurlijk wel weer een complot zijn van de artsen en de farma-industrie’. Zou het heilzame gevoel bij het drinken soms kunnen komen door het alcoholpercentage (tot 1.5%)?

    GEKEURDE KOMBUCHA IS VEILIG

    Komboecha is in vele landen verboden als geneesmiddel omdat er in het product een spontane uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen kan ontstaan. De tweede reden voor het verbod is dat er van geneeskundige werkzaamheid geen sprake is. Wat de verspreiding ervan betreft moet men dan ook een onderscheid maken tussen de Komboecha die gekeurd is door de eetwareninspectie en de zelfgemaakte Komboecha die vooral via mondreclame in huiselijke kringen circuleert. De gecommercialiseerde variant, namelijk die gekeurd is door de eetwareninspecties, kan als veilig beschouwd worden. Dat zegt echter niets over de vermeende heilzaamheid die men wel eens aan Komboecha toeschrijft, het gaat bij deze enkel om veiligheid. Voor de zelfgemaakte (meestal binnen huiselijke kringen) waarschuwt elke formele instantie : “er is geen controle op kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid”. Het verkeerd kweken en bewaren van de Komboecha heeft als gevolg gehad dat twee personen uit IOWA zijn overleden aan loodvergiftiging die de Komboecha bewaarden en maakten in een glazuren pot waar lood in verwerkt zat. De Komboecha is toen een reactie aangegaan met het lood met alle gevolgen vandien. De meeste voorlichting via folders en het internet is onbetrouwbaar wegens te beperkt, tegenstrijdig en focust zich vooral op vermeende therapeutisch-positieve effecten van Komboecha.

    GEBAKKEN LUCHT

    De talloze beweringen over Komboecha als heilzaam middel tegen allerlei ziekten (tot kanker toe) behoort tot de reeks voorbarige bakerpraatjes die afkomstig zijn van kwakzalvers. Nergens is dat bewezen. Soms haalt men medische autoriteiten aan die bij nader onderzoek vooral alternatieve artsen blijken te zijn. Ook dweept men soms met ongecontroleerd onderzoek uit het Rusland van vele decennia terug. Het blijkt niet mogelijk om dat onderzoek te controleren, wat nochtans noodzakelijk is om wetenschappelijk te zijn. Huidige formele instanties, zoals het Ministerie van Volksgezondheid, wijzen er op dat er tot vandaag geen enkele therapeutisch-medische bewering hard gemaakt is.

    Komboecha-consumenten worden vaak overtuigd door circulerende populariteitsargumenten zoals ‘ik voel me er zo goed bij’. Helaas kunnen persoonlijke ervaringen of getuigenissen nooit gelden als bewijs. Dat geldt voor gelijk welk (genees)middel. De mens is geen objectief waarnemend wezen; we worden voortdurend misleid door onze zintuigen. Zich-beter-voelen is trouwens geen synoniem voor genezing. Mensen voelen zich evenzeer een stuk beter bij een gezonde en evenwichtige voeding, na een massage, na een vakantie of een saunabeurt. Bovendien weet je nooit wat mensen nog allemaal innemen of doen tijdens de therapieën die ze volgen. Bovendien zijn er ook heel wat klachten over Komboecha : misselijkheid, moeheid, braakneigingen en warmteopwellingen worden vaak gemeld.

    Kortom, de therapeutische werking van Komboecha kan enkel worden uitgemaakt bij streng gecontroleerde medische testen. Het oordeel van het Ministerie van Volsgezondheid is hier ondubbelzinnig : tot op heden is er geen werkzaamheid voor gelijk welke aandoening aangetoond.

    BAAT HET NIET DAT SCHAADT HET NIET?

    Komboecha kan veilig zijn indien een strikte bereiding en bewaring in acht wordt genomen. Helaas is dat niet altijd het geval. Dit houdt rechtstreeks verband met onduidelijke richtlijnen en met té optimistische informatie die erover verspreid wordt en die de mensen valse hoop geeft. Wanneer radeloze mensen onder het mom van ‘heilzaamheid’ onwerkzame middelen gebruiken voor een ernstige ziekte, dan kunnen zij daardoor hun kans op genezing aan zich voorbij laten gaan.

    Al kan er met de juiste voorlichting en werkwijze weinig verkeerd lopen met het drinken van Komboecha, het adagium ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat ook hier niet altijd op.

    Tom Schoepen

    Hoofdredacteur

    “Wonder en is geen wonder” -

    tijdschrift voor wetenschap en rede.